THE EXPERIMENT izle

Posted by Unknown 31.8.12 , under , , , , , | 5 comments

Deney:







Otorite ve güç istenci, inançlar ve toplumsal roller arasında doğan çatışma ve şiddetin doğumuna değinen gerçek hayattan uyarlama bir yapım. 2001 yapımı Das Experiment filmi gibi, 1971 yılında yapılmış Stanford hapishane deneyini anlatan Mario Giordano'nun kitabından uyarlanmıştır. Milgram deneyenin vurguladığı, kişinin kendi vicdani değerleriyle çelişmesine rağmen otoriteye ve kurallara uymaya ne denli istekli olduğunu da etkileyici bir gerçeklikte gözler önüne seriyor. Diğer Alman yapımına nispeten daha bilimsel ve kapsayıcı bir altyapısı ve kurgusu olan  2010 yapımı bu film hikayesiyle de daha sürükleyici bir seyir değeri kazanıyor. Deneyde ve deneyden uyarlanan filmde, rollere hemen uyum sağlayan mahkum ve gardiyan denekleri gibi deyenin denetleyicilerinin de rollere kendilerini kaptırdığı gözlemlenmiştir.

Bir huzur evinde çalışan Travis, ekonomik kriz sonrası işinden çıkartılır. Sonrasında savaş karşıtı bir eyleme katılır ve çıkan olaylar sonrası Bay adında bir kızla tanışır. Ama o Hindistan'a gidip kendi iç huzurunu bulmak isterken, Travis işten yeni kovulduğu için maddi durumu yeterli değildir. Paraya ihtiyacı olduğu için para karşılığında denek olarak, davranışsal bir deney yapan bir enstitünün çağrısı üzerine başvuru yapar. Bir hapishaneye çevrilen ve deneklerin mahkumlar ve gardiyan olarak ayrıldığı deneyde Travis, mahkum olarak seçilmiştir. Mahkumları otoriteye karşı ayaklandırmakla suçlanacak ve birçok çatışmanın merkezinde bulacaktır kendini.






5 yorum :

insanın başkalarıca tayin edilen bir ortamda neler yapabileceğini gösteren mükemmel bir film.harika bir oyunculuk.

"İnsan dünyanın en üstün canlısı" cümlesinin egoizm kokan b.ktan bir saçmalık olduğunun en açık kanıtı.. Hayali dogmaların, iyi insanlara kötü işler yaptırabileceğini apaçık gösteren bir yapıt.. Hala nefes alıyorsanız eğer, bu filmi izlemelisiniz..

arkadaşlar başka tafsiye edeceğiniz filimler varsa yazabilirsiniz.tarihi felsefik filimler.

İzlerken aslında öfke kontrolünde ne kadar zayıf olduğumu gördüm...

Yorum Gönder