Posted by Unknown 12.1.11 , under | 45 comments

Öncelikle; "Bir Bilgi Şivesi: Ulumalar" adını, Allen Ginsberg'ün Uluma adlı kitabından ve Jim Morrison'ın bi şiirinin dizesinden almaktadır. Her gerekli gördüğü paylaşımını, evrene uluyarak haykırır. Bu yüzden ulumalar bir canlının sevgi için çırpınışıdır.

Bu sayfanın hiçbir maddi beklentisi yoktur. İçeriği doğaüstü ve gerçekdışı varsayımlardan yoksun, pozitif bilimi ve maddesellği referans alan paylaşımlar içermektedir. Belli bir manifestodan veya ideolojiden tamamiyle bağımsız ve bir amaç uğruna güdülmeyen, sadece genel bir farkındalık ve bilinçlilik oluşturma adına duyarlılığı barındırmaktadır. Bu blog/sayfa böyle bir sorumluluğu hissettiğinden; hiçkimseyi örgütlenmeye, sokağa çıkıp eylem yapmaya (ancak lidercilik anlayışı hakim olmadığı sürece eylem yapmak gayet olağandır), herhangi bir kuruluşa yardım toplamaya çağırmadan kendi zihinlerinde devrim yapmalarını ve en büyük ve gerçek devrimin bunun olduğunu söylemektedir. Çünkü öyle düşünülmektedir ki: Eğer toplum belli bir bilince, farkındalığa ve duyarlılığa sahip olursa ona hiç kimse zarar veremez. Velhasıl o toplum artık birileri tarafından yönetilmeye, sömürülmeye ve üzerinden oyunlar oynanmasına maruz kalmayacaktır. Kaldı ki tüm bunların bilincinde olduğu için, toplumun kendisi buna izin vermeyecektir.

Hiç kimsenin  tahakkümünde ve otoritesinde, hiçbir inanca maruz kalmayarak, kendi özbenliğimizle ve özgüvenimizle yaşamaya ve de geleceğe uyanmaya ve tutunmaya hazır olmalıyız.

Bunun için: ''daha fazla Bilinç... daha fazla Farkındalık... daha fazla Duyarlılık...''




Ulumalar: Bir canlının sevgi için çırpınışı...


Ulumalar toplumun -bireysel olarak- film, belgesel, müzik, kitap, sanat ve yazın ile belli bir farkındalığı ve duyarlılığı yakalayabileceğini düşünmektedir.  Ve bu doğrultuda bilimsel ve sanatsal kaynaklı arşiv ve dökümanlar sunmaktadır. Kimseye bir şey kanıtlama ve kabullendirme kaygısı yahut gayesi taşımamaktadır. Sadece kişinin toplum içinde bulunduğu sosyolojik durumu ve kendi iç uzayındaki psikolojik olguları yansıtmaktadır. Bunu bilimle ve sanatla yapabileceğini düşünmektedir. Bilimsel olarak pozitif bilimi ve felsefi olarak satyagraha anlayışını referans alan ulumalar sanatsal olarak Beat Akımı'ndan ve Hippi duruşundan etkilendiğini belirtmektedir. Velhasıl blog zaten ismini Beat Kuşağı'nın şairi Allen Ginsberg'ün kitabı Uluma (Howl)'dan almaktadır.


blog arşivini kategorize edişinde kendine özgü başlıklar kullanmaktadır. kısaca bunları belirtmekte de fayda var:



KATALOGOS

Din Karşıtı: İlahi veya mitolojik yargı veya inançları eleştirir
Satyagraha: Şiddetsizlik anlayışıyla beraber mevcut sosyal çatışma olgularına karşı koyar
Düzen Karşıtı: Sistemin çarpıklığını, çıkarcılığını ve yarışmacı yapısını eleştirir 
Fütürist Bakış: Dünyanın ve toplumun mevcut halini kusurlu bulur ve geleceğe daha kusursuz bir bakış atar
Kültür Eleştirisi: Toplumun ahlaki yapısını ve değer yargılarını eleştirir
Militarize Karşıtı: Şiddet anlayışını ve savaşı eleştirir
Piyasacılık Karşıtı: Piyasacılığı (commercialism) yani para düzenini eleştirir
Homosantrizm Karşıtı: İnsanın doğa ve hayvanlar üzerindeki tahakküme ve homosantrik/antroposantrik oluşuna yani her şeyin kendi için yaratılmış gibi davranmasına karşıdır



Özel Görsel İçerik

Felsefe İrdelemeleri: Adından da anlaşılacağı gibi felsefi içerik taşır
Seksüel Özgürlük: Toplumun ahlak anlayışındaki cinsellik algısının dışında cinsel yaklaşımlar ve davranışlar barındırır
Uyarlama Eserler: Bir kişinin hayatından veya bir kitaptan uyarlanmış eserlerdir
Hippi Evrenseli: Hippilerin benimsediği dünya hissiyatlerini betimler
Beat Kuşağı: Beat Kuşağı'nın eserlerinden veya bizzat kişilerden öykülenen olayları ve hikayeleri tasvir eder
Karşı Kültür: Adından da anlaşılacağı üzere karşı kültürün temalarını içerir
Biyografik: Kişilerin hayatlarından uyarlanmış biyagrafik betimlemeleri içerir.
Sanatsal: Estetik olarak belli bir sanatsal kurguya sahip olan eserlerden oluşur.
Tiyatral: Kurgu veya oyunculuk bakımından tiyatral bir içeriğe sahip eserleri barındırır.





45 yorum :

Bu blokla alternatif alanlar yaratmak isteyen düşünceyi SEVİYORUM ..teşekkürler

ilginiz karşılığını buluyorsa ne mutlu...

bugun gördum sayfanizi ve cok begendim hemen abone oldum,saygilar

Tam benlik bir blog olmuş. Tebrik ederim.

Harika bir blog hazırlamışsınız, tebrikler. Umarım çok daha fazla insana ulaşır.

ne kadar beğendiğimi anlatacak sıfat bulamıyorum belgeseller, filmler, kitaplar ... hepsi harika emeğinize sağlık

Çok güzel.. Zevkinizden ötürü tebrik ederim.

Blogunuzu yeni keşfettim ve biraz inceledikten sonra hemen sık kullanılanlara ekledim.

İçinde yaşadığımız bu uçsuz bucaksız evrendeki yerimizi ve rolümüzü en gerçek ve yalın haliyle kavramak ve herşeyin muazzam bir sebep-sonuç silsilesinden ibaret olduğunu idrak edebilmek günümüzde iyiden iyiye çığrından çıkmış olan hem bireysel hem de toplumsal yozlaşmayı durdurabilecek ve insanlığın geriye doğru evrilmesini engelleyebilecek tek kurtuluş yolu. Hernekadar bunu başarmak imkansıza yakın gibi görünse de aynı farkındalık seviyesine sahip insanlar ve çalışmalarıyla karşılaşmak oldukça keyif verici.

Çok değerli çalışmalarınızı ve paylaşımlarınızı yakından takip etmeye ve faydalanmaya devam edeceğim.

Teşekkür eder, kolaylılar dilerim.
Sevgi ve saygılarımla...

Küresel dinamikleri yerle bir etmeye yarayacak kadar bilgi,güç,gerçeklik,manevi miras,tecrübe,hissiyat ve birikimi elde etmek. evrenin karşılaştığı en büyük sorunun çözümünü için verdiğiniz uğraştan ötürü tebrikler.

bu kadar geç keşfettiğime yanıyorum şu anda. müthiş!

ben de çok beğendim ve facebook tan sonraki ilk adresim artık burası. her girdiğimde içinde kayboluyorum. çok çok güzel. yapanlar ve çalışanlara gönülden teşekkürler. ve tebrikler.

Takdirle karışık saygı duyuyorum, misyonununuz herhangi bir sistem karşıtı bloglara benzememekle beraber her konuda yardımcı olabilecek bir arşive sahip. Kendi adıma teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık.

Harika,harika,harika başka söze gerek yok.Ellerinize ve düşüncenize sağlık :)

3 gündür başından kalkamıyorum.
Hazırlayanlara çok teşekkür ederim.

Youtube da Krishnamurti videosu izlerken(ki çok az) burayı buldum sonra yer "imlerine tıkladım" ve "bu sayfayı yer imlerine ekle" ye tıkladım.
Kendimi hazine bulmuş gibi hissediyorum.

Bilim ve Felsefe bölümünde Eckhart Tolle'nin olmamasına üzüldüm.
Farkındalık yolunda ilerleyip egolarımdan önemli ölçüde kurtulmuş olmamı ona borçluyum.

harika bir blog. hazırlayanlara, emek harcayanlara teşekkür ederim.

ALAKASIZ AMA BLOGU BU HALE NASIL GETİRDİNİZ :) BEN DE BLOG ACTIM DENEME AMACLI BU KADAR KULLANISLI BİR HALE GETIREMEDIM :) ÜCRET KARŞIĞI TEMA FALAN MI ALDINIZ NEDİR BU İŞİN SIRRI :) BU ARADA ŞİMDİYE KADAR GÖRDÜĞÜM EN KULLANIŞLI BLOG, ÇOK DERLİ TOPLU KARMAŞADAN UZAK. TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN .

Toplumsal bakış açımla; Hippi evrenseline, Beat kültürüne karşı olsam da, varlıkları yadsınmaz ve anlayabiliyorum. Manevi zararı öncelikle kendileri yaşadığı için üzülüyorum.

Sayfa tasarımınız ve hesapsız, bonkör emekleriniz için sizi-sizleri kutlarım. Paylaşım bu'dur. Net gezginleri ve Blogspot adına yararlı bir kaynak olan bloğunuza kırmızı kurdele takmama izin verin- varsayın.

Film menüsünde "Otomatik Portakal"ı aradım...

Sağlıklı, nitelikli, adaletli, ahlaklı, sanatlı, bilimli bir yaşam dileği ile yararlandığım her kaynak için teşekkür ederim.
NURS

ilginiz için teşekkürler. ayrıca bahsettiğiniz belgesel zaten ulumalar'da mevcut (http://ulumalar.blogspot.com/2011/08/clockwork-orange-izle.html) ancak silindiğinden izlemek şimdilik mümkün olmasa da yakında tüm arşivle birlikte yenilenecektir.

Duyarlı, empati kurabilen, doğayı bir bütün içerisinde algılamayı becerebilen insanlara ve çoğalmaya ihtiyacımız var.
Selam olsun duyarlı insanlara, paylaşımlarınız için teşekkürler, sürekliliği olması dileğiyle...

site gerçektende blogunuzu takip eden bir arkadaşımın dediği gibi biz bilim aşıkları ve hakikati arayanlar için eşsiz nitelikte, sizinle tanışmayı gerçekten çok istiyorum şöyleki ben sizin youtube hesabınızdaki krishnamurti videolarınızla ilk tanıdım sizi, krishnamurti'nin yeri bambaşkadır, beni ben yapan herşeye çok farklı bakmamı sağlayan kişidir, youtube sayfanızdan size ulaşmak istedim ama özel mesaj opsiyonunu bir türlü sayfanızda bulamadım, daha sonra blogunuzun linkinin youtube hesabınızda yazılı olduğunu farkettim ve hiç zaman kaybetmeden bende bir blogger olarak blogunuzu ziyaret ettim (an itibariyle) sitenizdeki videolarda dahil ayrıca ve özellikle ünlü bilimsel kişiliklerin ( carl sagan - albert einstein - stephen hawking- richard dawkins vb ) sözlerine yer verdiğiniz bölüm bu kişilerede ciddi anlamda bir ilgim ve hayranlığım olduğu için sizinle tanışma isteğime daha fazla güç kattı. nacizane fikrimi söylemem gerekirse tanıdığım ve araştırdığım kadarıyla dünya görüşlerimiz birbirine neredeyse birebir uyuyor ve tanışmamız durumunda sizinle gerçekten karşılıklı olarak çok faydalı bir bilgi ve fikir alışverişinde bulunabileceğimizi düşünüyorum.artık çalışmalarınızı ve araştırmalarınızı hem hayranlıkla hemde takdirle takip ediyorum ve edicemde bundan böyle sormak ayıp veya yanlış değilse size nasıl ulaşabilirim. :) saygılarımla...

iletişime geçmek için ulumalar@gmail.com adresine mail veya ulumalar'ın facebook sayfasına (facebook.com/ulumalar) mesaj yollayabilirsiniz. sevgiler...

bu goruntuler DMT aldiktan sonrami old u :-)

sayfa en son ne zaman güncellendi ?

belgesel ve videoları yüklediğimiz vudiom.com sitemizin download hızını artırmayı bekliyoruz. sonrasında ulumalar tüm hızıyla daha radikal ve faydalı paylaşımlarına devam edecek.

Emeğinize sağlık. Çalışmalarınızın devamını bekliyoruz...

Bu yorum yazar tarafından silindi.

Çok harika işlerle uğraşıyorsunuz..saygılarımı sunuyorum sizlere.Yayılması, çok kişi tarafından bilinmesi gereken bir site.

harikuladesiniz! teşekkürler.

bu blog fazla rağbet görmemişe benziyor neden?

gerçekten harika paylaşımlar ve harika bir iş.. zamanımızdaki bunca ıvır zıvırın arasından böylesine kıymetli paylaşımları derlemeniz çok hoşuma gitti.. kesinlikle devam edin!

Ellerinize sağlık. Takipteyiz :) Sevgiler..

gördüğüm, duyduğum ve yaşadığım en iyi blog diyebilirim. canlı bir organizma gibi. hepsi tamamen ilgim olan dökümanlar. teşekkürler. hep böyle kalalım.

hani bazı şeylerin hiç değişmemesini istersiniz,değişirse kaybetmekten korkarsınız ...işte bundan korkuyorum bu güzel sitenin güzel kalpli insanları.

Söylenecek şey çok, ama duyacaklarınız sadece gürültü olacaktır..

Her gün yüzlerce site tarar ve araştırırım; sizin çalışmanız blog değil iskenderiye kütüphanesi ve louvre müzesinin evliliğinin altın çocuğudur :)



Sevgi ve saygılarımla

Gördüğüm en kapsamlı arşiv, emeğinize sağlık...

Siteye sesli kitap koymak dahada zengin yapacaktır. Güzel bir site teşekkürler

dünyayı bi 50-60 yıl geriden takip ettiğimizin kanıtı blog.sene 2015 olmuş hala beat generation muhabbetleri hala bi ulumalar.amerikada falan yapmış olsaydınız bu siteyi millet götüyle gülerdi

Yıllardır sizinleyim. Her türlü başvuru kaynağım gibi oldu. İyi ki varsınız. Teşekkür ederim.

toplu olarak ilgili kalan herkese biz teşekkür ederiz. zaten bize devinim sağlayan en büyük güç de sizin ilgili ve takipte oluşunuz dostlar : )

3 senedir takip ediyorum.nadir kaynaklardan ve paylaşımların az biraz daha artması bizi çok sevindirecektir.sevgiler

Yorum Gönder