THE SECRET LIFE OF CHAOS izle

Kaos'un Gizli Yaşamı: 






Mikro ve makro evrenin kozmik yapısına derin bir dalış yapan ve kaos teorisini tüm ana hatlarıyla net ve radikal bir açıyla anlatan, son derece didaktik bir yapım. Prof. Jim Al-Khalili'nin hoş ve akıcı sunumuyla daha da izleyiciyi kendine bağlayan belgesel, kaos teorisinden evrime, kozmik boyutlardan kelebek etkisine; "yaşam nereden geldi ve nasıl oluştu" gibi bir soruyla radikal derinlikte epistemoloji, kozmoloji, astrobiyoloji gibi birçok alana giriyor ve işlediği konulara hakim olduğu kadar tüm bunları izleyiciye de olabildiğince berrak bir sadelikte sunmayı başarıyor.

"Bu, çok basit bir soruya yönelik bir filmdir: Buraya nasıl geldik? Bunlar, bütün insanların oluştuğu element ve bileşikler. İnanılmaz biçimde, neredeyse utandıracak kadar yaygınlar. Aslında insan vücudunun yüzde 99'u hava, su, kömür ve kireç karışımıdır. Çok az da demir, çinko, fosfor ve sülfür gibi egzotik elementlerin izleriyle birlikte. Aslında, insan vücudunun çoğunu oluşturan elementlerin birkaç paund tuttuğunu tahmin ediyorum. Fakat bir şekilde, trilyonlarca sıradan atom mucizevi biçimde anlaşarak, kendilerini; düşünen, nefes alan, yaşayan insanlara dönüştürürler.

Bu basit yapı taşlarının bir araya gelme mucizesinin nasıl olduğu sorusu hakikaten de sorabileceğimiz en kafa karıştırıcı sorudur. Bu sorunun cevabının bilimin haddini aştığını düşünebilirsiniz. Fakat bu değişiyor. İlk kez, geçmiş din ve felsefeleri bu en temel soruları ele alması için mücadele cesaretine bilimin ittiğine inanıyorum. Bu film bir seri tuhaf ve birbiriyle bağlı doğanın gizli yüzünü ortaya seren keşifllerin hikayesidir. Bu, düzen ve kaos arasındaki, tuhaf, beklenmedik ilişkinin keşfi hakkındadır."





8 yorum :

bilimsel belgesellere susadık. Çok teşşkürler siteyi hazırlayanlara.gelelim belgesele kaos teorisi hem teori olarak ortaya atan ve hemde denysel olarak ispat eden insanları ve denyelerini anlatıyor. Ve oldukça basite indirgemiş şekilde oldukça öğretici. merak edenlerin izlemesini tavsiye ederim.

efsane belgeselmiş. teşekkürler

videoda hiçbir sorun yok. aktif ve çalışıyor...

Belgesel güzel ama merak ettiğim bi çok sorunun yanıtını alamadım kelebek etkisine değinilmiş ama tam olarak ne olduğu nasıl olduğu konusunda eksiklik var belgesel izlerken aklımdaki soru işaretlerinin gitmesini beklerken bu belgesel sonunda bi çok soru işareti oluştu.

Bu yorum yazar tarafından silindi.

aslında khaos teorisi; diyalektik materyalizmin bir versiyonu olarak yorumlanabilir.
ne hikmetse; diyalektik materyalizmle ilişkilendirilmekten ve atıf yapmaktan özellikle kaçınır.
ne de olsa DM denince akla sosyalizm gelirken,
khaos teorisi DM'nin sosyalistsizleştirilmiş ve liberal kapitalizmle barıştırılmış hali gibi görünüyor..

çok başarılı bir belgesel...ulumalar sağolsun....

Yorum Gönder