16 TON izle






İnsanoğlunun tarihini, toplumun doğumundan bu yana özetlemeye ve anlamaya çalışan bu yapım, toplumsal hareketleri, -sosyal olamayan- sosyal politikaları ve insanoğlunun geçirdiği evreleri, kapitalizmin gelişim süreçlerini, liberalizmin son noktalarına erişmesini ve sonunda son hali "şirketokrasi"ye kadar süregelmesini kendine özgü, mizahi üslubuyla izleyicinin bilgisine sunuyor. "16 Ton: Vicdan ve Serbest Piyasaya Dair Bir Film" adlı Ümit Kıvanç yapımı bu belgesel son derece çarpıcı argümanlar barındıran dökümantel bir nitelik taşıyor. Ve sunumuna şöyle başlıyor.

"İnsanlık iphone ve obezite çağına kolay ulaşmadı. Enerji içecekleri ve fitnes salonlarına sahip olabilmek için çok meşakkat çekti. Kimilerine göre kendinden daha barışçıl olan Neandertal insanını kafa göz yararak tarih sahnesinden silen Homo sapiens sapiens'ti. Ya da ortada kabahat yoktu. Doğa hükmünü yürütmüştü. Kimilerine göre ise tanrı sorumluydu. Daha sonra cezalandırabilmek için kafi miktarda insanın içine kötülük koymuştu. Tanrıyı dünya işlerine karıştırmaktan yana olmayanlar bilimi icat etti. Böylelikle ileride mutfak robotu ve nükleer bomba yapabileceklerdi."

Merle Travis'in 1946'da bestelediği ve birçok sanatçının daha sonradan yorumladığı "16 Tons" şarkısının hikayesini belgesele merkez alan Kıvanç, 9 bölümde özetliyor her şeyi:

1 Fitnes Yolunda (Aklın icadı, Keşifler Çağı, Buhar Çağı)
2 Bronz Çağı (Kahraman şerif neyle meşguldür?)
3 Ateşin Bulunuşu (Tarih kitabında bulunmayan hadiseler)
4 Halkla İlişkiler Çağı (Özgür bireyler nerede çalışır?)
5 Yüzde Çağı (Ruhum rehin, ben ölemem!)
6 Elmas Çağı ( Birden kömürü bulmasın mı?)
7 Yazının İcadı (Avcılık-Toplayıcılık Çağı'nın nimetleri)
8 Radyo Çağı (Kim yürürse, öldürürler, bilirsin)
9 Özgürlük Çağı (Serbest piyasada herkes serbesttir)




4 yorum :

belgesel çok güzel ama aklıma takılan bir şey var. belgeselin yapımcısı belgeselde "seberst piyasayı" eleştirirken liberel demokrat bir gazete olan tarafta yazması bana ironik geldi.

öyle bir gazetede özgür olamadığı için ayrıldı zaten...

yüzde çağı'nda kaldım, video ilerlemiyo,nasıl devam edebilirim?

bağlantınızdan kaynaklanıyordur. modeminizi açıp kapayıp yeniden deneyin

Yorum Gönder