KRISHNAMURTI: THE CHALLENGE OF CHANGE izle

Değişim Mücadelesi: 






Yaşamın ve insanlığın tüm sorunsallarının radikal olarak kökenlerine inmekle ve çözümlemeler yapmakla hayatını sürdürmüş sevgi ve barış dolu bir filozof. Jiddu Krishnamurti 14 yaşındayken Theosophical Society tarafından "dünyanın öğretmeni" seçildi ve ileriki yıllarda adına kurulan örgüt tarafından mesih ilan edildi ancak tüm bunları reddederek örgütü ve etrafında doluşan müridleri dağıtmıştır. Çünkü hiçbir otoriteyi kabul etmediği gibi, kendisinin de otorite olarak alınmasına kesinlikle karşıydı. 

Ezoterik bir topluluk olan Theosophical Society de din ile bilimin arasını bulmaya çalışıyordu ancak Krishnamurti ilahi dinleri ve tanrıları reddettiğinden bu toplulukla da tümüyle ilişkisini kesti. Daha küçük yaşta ezoterik bir güruh tarafından kendi teozofikal amaçları ve beklentileri uğruna bir nevi kurban seçilen Krishnamurti ise; büyük vaadlerle süslenmiş bu rüyadan bir an önce uyanacak ve yaşamın derinlerindeki hakikatlerin peşinden gidecekti. 

Belgeselde konuşmacı tarafından, önce Krishnamurti'nin hayatı ve geçirdiği süreçler anlatılırken, yarısından sonra kendisinin yaptığı epistemolojik, ontolojik ve sosyolojik felsefi irdelemelerden derlenen konuşmalarına yer veriyor. Zorlu ve keskin bir yaşamın öyküsü anlatılırken, izleyiciye de "bilgi"den gelen doyunulmaz derecede farkındalık ve bilinç sunuyor.




13 yorum :

Fuat Kaleliye nekadar teşekür etsek az.
Fakat ben evrensel zihin konusunu hala kavrayamadım.
Ben değişirsem dünyaya tam olarak nasıl bir etkim oluyor?

çünkü "sen dünyasın" der krishnamurti. bunu insan kendini ve birey olmanın değerini anladığında daha iyi görebilecektir.

şöylede düşünebiliriz,herkes kendi çöpünü temizlerse zaten yaşanılası bir dünya olur.Yani değişimin bireyde başladığını,herkesin bu bilince ulaşınca sorun kalmayacağı vurgulanıyor.
Kişi değişince çevresiyle ilişkileride başkalaşıyor.Doğru bir iletişim sonucunda etrafında güzellik yaratıp üstüne düşeni yapmış oluyorsun.

bir yerden başlamak lazım... başlama noktası sensin... İNANCIN NEYSE SEN O SUN... Bunu o kadar çok isteyeceksinki seni gören gerçek hakikakin bu olduğunu anlıyacak. krishnamurti bunu yaptı.Bilinç düzeyi anlayamadığım seviyede olan krishnamurtiyapabiliyor. şu an için benim insan denen yapının nasıl çalıştığını iyi bilerek; tekrar ve çevre etkisi durumlarını bulundurarak ilerlemem gerek.

bireysel değişim, toplumsal değişimin ilk adımıdır.

"bireysel değişim, toplumsal değişimin ilk adımıdır."

Katılıyorum.

Bunun ne zaman olacağını bilmiyorum bildiğim bir şey var oda insanların hayvanlardan daha bencil israflı icat ettiği şeylere kutsal adı vererek kendini kandıran özgür olmanın istediği yere gidebilmek olduğunu düşünen üstüne kocaman bir devlet binmiş insan olduğu .)

Dünya üzerinde, toplumsal ilişkilerimizde kısacası her yerde bize dayatılan bazı normlar var. Eğer bu normları gerçekleştirirsek "normal" oluyoruz. Krishnamurti önce kişinin kendini keşfetmesi gerektiğini belirtiyor. Kendini keşfeden kişi toplumun bir koyası değil özgün olacaktır. Bu özgünlük toplumsal normlarla ters düşebilir. Zaten bir çok insan bu ters düşme, dışlanma korkusuyla "düzene uyalım" mantığı ile hareket eder, böylece kötülüğe ortak oluruz. Özgün ve cesur duruş ilk etapta kötülüğü bitirmekten çok ona ortak olmamayı sağlar. İşte tüm baskılara rağmen bu özgün duruş diğer insanlarda önce şaşkınlık sonra da farkındalık yaratır. İşte kendini değiştirmek dünyayı değiştirmektir. Çünkü maddi olarak farklı olsak da duygusal olarak hepimiz aynı seviyedeyiz, aynı türden acılara sahibiz. Anıl

Güzel paylaşım, teşekkürler

video var güncel arkadaşlar izleyin...

Yorum Gönder