DANTON izle






Fransız devrimi sonrasını ve yaşanan olayları Georges Jacques Danton'ın gözünden anlatan klasikleşmiş bir yapım. Daha sonradan olası bir karşı devrime mani olmak için kralın idamına evet oyu kullanmış Danton, Jakobenler külübüne üyeyken, "Bu kadar terör fazla!" diyerek, Desmoulins ile birlikte insaflılar külübünü (Club des Cordeliers) kurar ve eski arkadaşı Maximilien Robespierre ile çatışmaya başlarlar. Zamanla Robespierre diğer Jakoben üyelerinin baskısıyla, Danton ve arkadaşlarının yaptığı muhalefete dayanamaz ve idam edilmeleri için yargılanmalarını söyler. Mahkemede hatiplik yeteneğiyle, mahkemeye karşı halkın gücünü arkasına alsa da, heyet davayı halka kapalı şekilde devam ettirerek idamlarına karar verir.

Devrim sonrası, cumhuriyeti halka benimsetmek, devrimi korumak ve sürekli kılmak için ve de karşı devrimi, darbe girişimlerini engellemek için baskıcı, muhafazakar, statükocu ve dikta bir konuma sürüklenen devrimci yönetimin, devrimin doğasından ve diyalektiğinden uzaklaşmasını, demokrasiyi savunurken oligarşik ve totaliter bir yönetime dönüşmesini ve jakoben -ki ülkemizdeki devrim sonrası cumhuriyetçi hükümetlerin yönetimlerinde de işleyen süreç böyle anılır- bir anlayışın nasıl yönetime ve kurumlarına hakim olduğunu gayet açık ve somut bir dille sergiliyor ve eleştiriyor.

Danton yargılanırken şu sözleriyle karşılık veriyor:

"Bir insan ne kadar güçlüyse, onu o kadar sert ezmeye çalışırlar. Bu asla şaşmaz. Birini yok etmeye karar verdilerse; ona bütün suçları yıkarlar. Bu yöntem artık eskidi ama anlaşılan, modern zamanlar boyunca geliştirmişler. Hukuku ona hizmet etmek bahanesiyle unutturmak istiyorlar. Aynı zamanda "iktidarın her zaman korkuyla komşu olduğu inancının kaybolduğu" yalanını aşılıyorlar. Dürüst insanlar politikadan hep rahatsız olmuştur, bugün çok daha fazla. Neden ölmem gerekiyor? Cevap verebilecek tek kişi benim. Ölmem gerek çünkü samimiyim. Ölmem gerek çünkü gerçeği söylüyorum. Ölmem gerek çünkü onları korkutuyorum. İşte dürüst bir adamın katledilmesi için gerekli üç neden."





1 yorum :

film yarıda kesildi kaldı hem de çabuk dolmuyor

Yorum Gönder