WEEK END izle

Haftasonu:






Jean-Luc Godard'ın klasik filmlerinden biridir. Anlaşılmak için çok uğraşmayan ama anlatacak çok şeyi olan bir yapım. İnsanlığın bünyesine işlemiş birçok olay ve olguyu sorgularken kimi zaman minimalize ederek, kimi zaman metafor kullanarak anlatmayı seçiyor. Kurgunun temeli sembolleştirmeden oluştuğu için, her şeyden önce bu gerçek sanatsal değeri dikkatli bir şekilde izlemek gerek.

Tüketimciliğe, ekonomik ve sosyal tabakalaşmanın toplumsal yaşama yasımasına, kutuplaşmaya ayna tutan film; tanrı, inanç, şiddet, sanatın işlevi, feminizm ve kadının meta olarak kullanılışı gibi olguları işlerken, toplumun bilim ve felsefe üzerine bilinçsizliği üzerine doğan çatışmaları ve ayrışmaları da gözlemlememizi sağlıyor. Çoğunluğun elit kesim tarafından sömürülmesi ve buna karşı mücadele için kendince yorumlar getirirken, ırk olarak insanoğlunun da diğer canlılar üzerinde kurduğu tahakküm ve sömürüye de eleştiri getiriyor. 1967 yapımı bu klasik film aynı zamanda 1968 gençliğinin eylemlerinde de önemli bir rol oynamıştır.

Haftasonu tatili için yola çıkan burjuva bir çift, kaza geçirirler ve bütün hikaye başlamış olur. Yol boyunca karşılaştıkları insanlar tarafından yönlendirilen çift bir an önce evlerine dönmeye çalışır ancak artık gerçek hayat yeni başlamıştır.





1 yorum :

Yorum Gönder