SHAME izle

 Skammen / Utanç:






Kent yaşamından uzakta bir adada yaşamlarını sürdüren, klasik müzik sanatçısı evli çift Jan ve Eva savaşın ayak seslerini duymaya başladıklarında kurdukları mütevazı yaşam alt üst olur. Çift savaşa inanmazlar ve süren savaşın haddinden fazla uzadığını düüşünürler. Adayı işgal eden her iki taraf arasında kalan ve bir kurtuluş yolu bulamayan Jan ve Eva, eski dostları Albay Jacobi ile karşılaştıklarında kurtulduklarını sanarlar ancak onun da bu gücü karşısında beklentileri vardır.

Savaşın getirdiği korku, şiddet, statüko, otorite, kontrolsüz güç ve tanrıcılık oyunlarının sorgulandığı filmde, insanların bu durumlar karşısındaki sorumluluğunu ve doğacak karanlığa karşı mesuliyetini işleniyor. Ingmar Bergman'ın 1968 yapımı bu filmdeki Eva karakterinin söylediği şu sözler filmin ana temasını açıklar niteliktedir:

"Bazen herşey tıpkı bir rüya gibi geliyor. Benim gördüğüm bir rüya değil de, rol almak zorunda olduğum, bir başkasının rüyası. Bizi rüyasında gören kişi uyandığında ve UTANÇ duyduğunda ne olacak peki?"





0 yorum :

Yorum Gönder