PUNISHMENT PARK izle

Ceza Kampı:





1970li yılların muhalif gençliğini, özgürlük hareketlerini, savaş karşıtı insanları ve olayları anlatan bununla birlikte Amerikan rüyasını yerle bir eden bir başyapıt. 1970'de Vietnam'daki vahşet sürerken, bunun üstüne Nixon yönetimi bir de Kamboçya’yı işgal eder. Dönemin hippi gençliği ve savaş karşıtı tüm insanlar protestolara başlamıştır ki; Ohio'da Kent State Üniversitesi'ndeki o meşhur 4 öğrencinin ölümü ardından ülke genelinde eylemler sıklaşır.

Buna karşılık totaliter ABD devleti maskesini indirir ve Hitler'den farksız bir şekilde hareket ederek, McCarran Ulusal Güvenlik yasasını yürürlüğe koyar. Bu yasaya göre Nixon, meclisten onay almadan olağanüstü hal ilan edebilir ve polis de şüpheli bulduğu herkesi yakalama, alıkoyma ve kefalet hakkı tanımaksızın mahkemeye çıkarıp, tutuklama gibi insanlık dışı, aşırı yetkilerle donatılmıştı. Filmin yönetmeni ABD'nin nasıl totaliter bir polis devletine dönüştüğünü tüm çıplaklığıyla anlatmak için; filmin yönetmeni Peter Watkins oyuncuları gerçek polislerden, akademisyenlerden ve savaş karşıtı, kadın hakları savunucusu gibi birçok örgütten insanlar seçmiştir. Bu yüzden filmdeki sahneler gerçekçi ve çoğunlukla doğaçlama geçen diyaloglardan oluşur. Hatta bu filmdeki bir oyuncu polise saldırmakla suçlanmış ve üç yıl hapse çarptırılmıştır. 1971 yapımı bu film ise bir süre sonra dağıtımı yasaklanmıştır.

Ülke çapında savaş karşıtı protesto eylemleri sürerken bir grup eylemci, özel bir mahkeme tarafından yargılanır ve uzun yıllar boyunca hapse mahküm eder. Ancak bunun yanı sıra hepsine bir seçenek daha sunarlar: Ceza Kampı adında çölün ortasına kurulmuş bir yerde eğitim almaları. Ancak ABD senatosunun aldığı karara göre Ceza Kampında caydırıcı cezalar da verilebilmekteydi. Ve polis bu olağanüstü yetkilerle vahşi bir ölüm makinesine dönüşecekti.





1 yorum :

Müthiş bir film,adete bir belgesel izledim,izlemeyen çok şey kaçırmış olur ...

Yorum Gönder