THE NINES izle

Dokuzlar: 






Dokuzlar bilinçaltıdır ve aynı zamanda insanoğlunun tanrısallığa yani mükemmelliğe yaklaştığı noktadır. Birden ona kadar olan bir skalada teorik olarak tanrı varsa ve onsa, o (Gary/Gavin/Gabriel) daha çok bir dokuzdu. Tek bir nefesle dünyayı yarattı ve sonra nasıl bir şey olduğunu görmek içinse dünyada kaldı. Film bu garip hikayeyi anlatırken tanrı hikayesini farklı bir metafor kullanarak ve film tarihindeki belki de sembolleştirmenin en çok kullanıldığı bir kurguyla ele alır. Kapalı bir anlatıma sahip olduğundan film çok dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Filmin çeşitli platformlarda yer alan tanıtımlarından üç bölümden oluşması ve bu üç bölüm birbirinden bağımsızmış gibi anlaşılsa da son derece birbiriyle örüntülü ve başarıyla sürmektedir. Zira film kendini yavaş yavaş açıklığa kavuşturacaktır.

Film üç bölümden oluşuyor ve ilk bölümde aşırı kokain kullandıktan sonra göbek deliğinin olmadığını gören Gary, göbek deliği hiç yoksa hiç doğmamış yani tanrı olduğunu anlar. Gary yaptığı kazadan sonra ev hapsine tutulur. Bu bölüm yani The Prisoner (Tutuklu) ismini de buradan alır. Hayatla tek bağlantısı menejeri ve hayranı olan Margaret ve komşusu Sarah'dır. Gizemli olaylar yaşamasından dolayı kadınların onları aldattığını düşünür ve sınır çizgisini geçer. Böylelikle tanrısallığı somut olarak vücut bulur ve ikinci yaşamına geçer.

Bu ikinci bölüm Reality Television'da (Gerçeklik Televizyonu) Gary, Gavin olmuş ve bir dizi senaristidir. Burada tanrı rölü daha da somutlaşır ve yarattıklarıyla yüzleşmeye başlar. Yarattığı dünyayı ve insanları nasıl berbat bir hale getirdiğini ve acımasız olduğunu gördüğünde üçüncü bölüme yani yazdığı senaryonun dünyasına geçer.

Knowning (Bilme) bölümünde ise Gavin, Gabriel olmuş ve bir bilgisayar oyunu tasarımcısıdır. Gabriel eşi ve kızıyla geziye çıktığı ormanlık bir yerde arabalarının bozulması sonrasında yardım için yola koyulur ve o sırada Sierra ile karşılaşır. Ondan yardım ister ancak Sierra bunu bu senaryoya bir müdahale olarak kullanacaktır. Çünkü Gabriel yani tanrı kontrolü kaybetmiştir. Ve tüm olanları Sierra şöyle açıklar: "Bu gezegen ve bu insanlar senin uyuşturucu tercihin. Bir evren yaratmak o kadar zor değildi. Önceleri arada bir kontrol ediyordun, neandertaller nasıl gidiyor diye bir bakıyordun. Birkaç kıtanın yerini değiştirdin ama sonra kendini iyice kaptırdın. Kendi karakterlerini oynatmaya başladın. Köleler, krallar, mesihler... Oyun oynar hale gelmiştin. 4 bin yıldır yoksun sen. ...Bu senin evrenindi. Biz senin kurallarına göre oynamak zorundaydık. Sana küçük dünyanın ne kadar sınırlı ve yoz olduğunu göstermek zorundaydık."





2 yorum :

garip bir film izleyenlerin sabretmesi lazım benim gibi .)

Bu ilginç filmi tanıştırdığınız için sağolun. Ayrıca blogunuzun harika olduğunu söylemeliyim.

Yorum Gönder