GARBAGE WARRIOR izle

Çöp Savaşçıcı






Kırk seneden beri geri dönüşümlü materyaller kullanarak, merkezi şebeke sistemlerinden bağımsız, %100 sürdürülebilir evler inşa eden Amerika'lı mimar Michael Reynolds'ın ilham verici mücadelesini konu alan belgeseli Garbage Warrior'ı izledikten sonra, bazı şeylerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Michael Reynolds'ın ortaya çıkarmış olduğu %100 sürdürülebilir yaşamı olanaklı kılan bu becerikli evlerin adı Earthship'dir.

Earthship'ler yağmur ve kar suyunu yakalayarak 4 defa kullanmakta ve kişi başı günlük ortalama su kullanım miktarını 300 lt'den 75 lt'ye düşürmekte, bu sayede su şebeke hattına olan bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Earthship'ler güneşin ve rüzgârın enerjisini kullanarak sürdürülebilir yöntemlerle elektrik üretip akülerde depolamakta, böylece elektrik şebeke hattına olan bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

Earthshipler küvet ve lavabodan gelen gelen gri suyu evin içerisinde bitkilerin yetiştiği botanik hücrelerde arındırmakta, bitkiler tarafından arındırılan suyu ise sifon suyu olarak tekrar kullanmaktadır. Sifonun çekilmesinden sonra ortaya çıkan siyah suyun ise dışarıda toprağa gömülü bir septik tankta çözünmesi sağlanmakta ve sıvı gübre olarak dış mekan botanik hücrelerinde tekrar kullanılması gerçekleşmektedir. Böylece kanalizasyon hattına bağlanma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.

Bu arındırma işlemi sırasında bitkiler doğal olarak çok sağlıklı bir şekilde beslenmekte ve iç mekan botanik hücrelerinde yıl boyu %100 doğal gıda üretimi sağlanabilmektedir. Aynı zamanda bu bitkiler sağlık ve estetik açısından faydalı bir ortam oluşturmakta ve iç mekanın havasını temizleyerek ev sahipleri için bol oksijenli bir yaşama ortamı sağlamaktadır.

Bütün bu olumlu özelliklerine rağmen Earthship'lerin inşaları engellenmeye çalışılmış ancak Michael Reynolds ve ekibinin verdiği mücadele sayesinde Earthship'lerin ortaya çıkışı durdurulamamıştır. Şimdi sıra dünya çapında insanlara, hayatlarını kendi avuçlarının içine alabilme ve iklim değişikliği ile savaşabilme yeteneği verecek bu evleri ulaştırmaktadır. Gerek iklim değişikliği gerek doğal kaynaklarımızın tükenmesi gibi sebeplerle sahiplerinin bütün temel ihtiyaçlarını karşılayan evleri geri dönüşümlü materyallerle inşa etmeye başlayacağımız 21. yüzyılın başlarında, Türkiye'deki ilk Earthship ziyaretçi merkezini hayata geçirme çalışmalarımız devam etmektedir. Katılım için: Earthship Türkiye ve facebook.com/earthshipturkiye









Facebook: Aşağıdan ''Gönderinin Aslını Gör''ü tıklayın!

3 yorum :

Elini tasin altina koymak, yada bir yerden baslamak isteyenler icin ideal bir proje. Icinde yuksek teknoloji yada muhendislik barindirmiyor. kullanilan materyaller de yarattigimiz copluk. Bugun icin, baslamak icin en ideal projelerden biri. Paylasim ve ceviri icin tesekkurler.

duyarlılığınız paylaşımdan çok daha büyük şeyler ifade ediyor. teşekkürler

içim umutla doldu zafer yapanların deyıl aynı zamanla paylaşanlarındır bu gun farklı koyucam başımı yastıga teşekkürler

Yorum Gönder