BBC: THE PRIVATE LIFE OF A MASTERPIECE - VERMEER izle

Tuvaldeki Başyapıt: Resim Alegorisi







Johannes Vermeer'in en ünlü tablosu: Resim Alegorisi. 11 çocuk babası Vermeer, borç içindeydi ve geliri çok düşüktü. Öyle ki; eşinin annesinin evinde kalıyorlardı. Vermeer'in diğer önceki tabloları da birer başyapıt olduğu halde bir türlü tabloları rağbet görmüyordu. Tüm hünerini ve sanatını konuşturmak için Resim Alegorisini yapmaya karar verdi. Bu şaheseri yaparken öyle titizlikle çalışmıştı ki; tabloyu 6 ayda tamamlayacaktı. Tüm geçim sıkıntılarına rağmen bu resmi satmayacaktı ve eşi de ölene dek onu koruyacaktı.

Kimilerine göre Vermeer ilk sinematograftı. Işığı ve nesneleri öyle tutarlı ve etkileyici, vurguladığına dikkat çekici bir şekilde kullanıyordu ki, tablo bir ilizyon gibiydi. Vermeer tabloya birkaç imkasızı ve sembolleştirmeyi eklemişti. 200 yıl sonra fotoğraf makinesi keşfedildiğinde Vermeer'in sanatçılığı değer kazanmaya başlamıştı. Cesare Ripa'nın yazdığı Iconologia adlı sanat ansiklopedisi niteliğinde kitapta, ressamların kullandıkları sembolleştirmeleri açıklamasıyla Vermeer artık değeri yadsınamaz bir ressam olarak kabul ediliyordu. Tablo gizlice el değiştirirken birçok talihsizlikten ve tesadüflerden geçecekti. Bunlardan en önemlisi Resim Alegorisi'nin Hitler'in eline geçmesiydi. Uzun bir dönem Hitler'in diğer çaldığı 8.000 tabloyla birlikte mahzenlerde saklanacaktı.

Hitler tablodaki semboller altın etkisinde, Resim Alegorisi'nde kendini görüyordu. Amerika ordusu bu tuz madenindeki sanat deposunu keşfettiğinde Resim Alegorisi gün yüzüne çıkacaktı. Belgeselde belirtildiği gibi, Vermeer'in her tablosundan kendinize bir hikaye çıkarabilirsiniz. Öyle ki; adını aynı adlı tablodan alan ve Vermeer'ın hayatını anlatan Girl With A Pearl Earring / İnci Küpeli Kız filmi o tablodan hikayelendirilmiştir. Ayrıca ulumalar'daki Vermeer'in tablolarına bakmak için: Johannes Vermeer






Tuvaldeki Başyapıt - Johannes Vermeer - Resim... paylaşan: amigravedat

1 yorum :

Yorum Gönder