MICROCOSMOS 2: GENESIS izle

Microcosmos 2: Oluşum






Evrenin duyarlılığını, yaşamın oluşumunu ve onun canlılığını evrimsel olarak çok güzel ve olabildiğince hoş bir şekilde ele alan belgesel öyle özgün duruyor ki; birçok insanın hayatında izlediği en farklı belgesellerden biri olacak nitelikte. Kaldı ki Microcosmos'un yine ulumalar'da yayınlanmış ilk bölümünden bu anlaşılabilir. Belgeselin bu bölümünün ''genesis'' ismi, daha çok kullanılan ''yaradılış'' anlamında değil; oluşum manasında kullanmaktadır. Belgeseldeki sunumda da görüleceği üzere; anne karnında geçirilen zaman genesis/oluşum olarak görülüyor ve daha sonra ise yine aynı oluşum, evrendeki yaşamın doğumuna uyarlanıyor. Bu yüzden de evren ve yaşam üzerine bu etkileyici düşüncelerin ve sunumun yer aldığı bu belgeselin çıkış noktası olarak genesis/oluşum görülmüştür.

''Nasıl ırmaklar denizlere kavuşmak istiyorsa madde de kaosa kavuşmak ister. Biz canlılar zamanın akıntılarına karşı durmaya çalışan kayıklar gibiyiz. Biz zamanla köşe kapmaca oynarız. Ancak zaman sadece bir yol bilir; sadece yokuş aşağı giden yolu. Sadece bozulmaya giden yolu. Varlığımızı başka canlıları yok ederek koruduk. Varlığımız daima tahrip etmenin sonucunda mümkün olmuştur. Çünkü hayat yamyamdır, yaşam yaşamı yer.

Bir gün vücudum savaşı bırakacak ve geri verecek dünyaya ödünç aldığı maddeyi. Milyarlarca atomdan oluşan yaşadığım bu galaksi, yıldızlar gibi ölecek; sahip olduğu maddeyle uzayı dölleyecek. İçimde raksedegelmiş tüm atomlar, dans edecek başka yerlerde. Üç küçük tur... Sonra ne var? Ardından yitip gidecek günü gelince. Oluşturacak kelebeğin kanatlarını, bir ağacın kabuğunu, gökyüzünün bulutunu hatta bir pirenin kılını. Oraya bırakacağım şarkımı ve başkaları kendince çalacaklar şarkılarını.''





0 yorum :

Yorum Gönder