YAZGI izle






Fransız yazar ve düşünür Albert Camus’nun hayatın anlamını sorguladığı -absürdizmin başta gelen eserlerinden biri olan- Yabancı adlı romanından uyarlanan film; iradesiz ya da iradesini kullanmayı reddeden bir gümrük muhasebecisinin öyküsünü anlatıyor.

Yaşamın boş ve saçma olduğunu, herşeyin aynı kapıya çıktığını düşünen Musa, kendini olayların akışına bırakmış gitmektedir. Annesinin ölümüne dahi fazla aldırmaz. Hatta, onu sevdiği halde bir tür sevinç bile duyar bu ölümden. Hoşlanmadığı bir kızla sırf o istiyor diye evlenir. Bu ve daha birçok olay aslında semboliktir. Alenen bu olaylar karşısındaki olağan durumun ve tumun böyle olması gerektiği söylenmek istenmez filmde/romanda. Sadece bunca kargaşa ve çatışma içerisinde iyi olanı seçmekle bile kargaşadan kurtulamayacağı çatışmanın bu şekilde durdurulamayacağı anlatılmaktadır. 

Kaldı ki absürdizmin de anlatmak istediği düşünce kısaca budur. Absürdizm, doğada bir dengenin ve düzenin olmadığını, karmaşanın ve gerçekliklerin iç içe geçtiğini, yaşamın nihayetine bir anlam yüklemenin olanaksız olduğunu ve temelde saçmalık/anlamsız olduğunu savunur. Film ve romandaki temel kurgu da bunun üzerinedir, kibu yüzden absürdizmin sayılı temsilleri arasındadır.





0 yorum :

Yorum Gönder