Kök Hücreden Yapay Et Yapıldı

Posted by Unknown 30.8.11 , under | No comments

Hollandalı bilimciler, domuz kök hücrelerinden, laboratuvar ortamında domuz eti üretti.

Winston Churcill’in 1936 yılında söylediği “Sadece göğüs ve butunu yiyeceksek, bütün tavuk yetiştirmeyelim” öngörüsü sonunda gerçek oldu.

Yöntemin geliştirilmesi halinde, canlı hayvan yetiştirmeye gerek kalmadan et tedarik edilebileceğine dikkati çekildi. Domuz etinin, laboratuvar ortamında 2006'dan beri büyütülmekte olduğu, fakat domuz etinin doku yapısının ve kıvamının tam olarak elde edilemediği, yöntemin geliştirilme ihtiyacının olduğu kaydedildi.

Yöntem üzerinde Hollanda'nın yanı sıra ABD, İskandinavya ülkeleri ve Japonya'da da çalışmalar yapılıyor.

Hollanda'daki çalışmaları yürüten Maastricht Üniversitesi biyoloğu Mark Post, "Bir domuzdan alınan kök hücreleri, 1 milyon faktör düzeyinde çoğaltmamız durumunda, aynı düzeyde elde edebileceğimiz et miktarı için ihtiyacımız olan 1 milyon domuzu yetiştirmemiz gerekmeyecek.'' dedi.

The Sunday Times Gazetesi’ne konuşan Eindhoven Üniversitesi’nden Prof. Mark Post, ''Şu ana kadar hamurumsu bir doku elde ettik. Şimdi bu dokuyu kaslandıracak yöntemler bulmamız gerekiyor, bunu da bulacağız. Bu ürün çevreye faydalı olacak, hayvanların acılarını azaltacak”açıklamasında bulundu.'' dedi.

Hollanda'daki çalışmalara, araştırma enstitüleri bünyesinde kurulan olan "in-vitro et konsorsiyumunun" destek verdiği kaydedildi.


Kurban bayramları gereği ülkemizde bu konu gündem değeri de taşımaktadır. Hayvan haklarına aykırı, işkence dolu saatlerle hayvanlara eziyet etmekten öteye geçemeyen bu totem sonucu milyonlarca hayvan canından olmaktadır. Eğer mutlaka yapılacaksa bu ayin yapay et ile yapılması daha tutarlı ve kendi içinde daha faydalı olacaktır elbet. Kurban kesiminin yoksullara yardım amaçlı yapıldığını düşünürsek tabi ki...

Ayrıca vejetaryen olmayan toplumun çoğunluğu için de olumlu bir gelişme yaratacaktır bu. Hayvanları katledip etlerini ilkel barbarlar gibi yemektense eti laboratuvarlarda üretmek insanlık ve hayvan hakları adına kaçınılmaz bir gereklilik.

0 yorum :

Yorum Gönder