NG: THE KORAN izle

National Geographic: Kuran






Belgeselde Kuranın içeriği, ne kadar doğru ve genel geçer olduğu tartışılır boyutları ve insanlar üzerindeki işlevleri araştırılmaktadır. Kuranı yaratıcının mutlak doğru olarak bize sunduğu iddiası savunulurken neden sadece islam dininde bile bu kadar karmaşa ve ayrılmışlık var, sorusuna yanıt aranıyor. Kuranın ve islamın tartışmalı birçok önemli konusu inceleniyor ve aynı zamanda Kuranın birçok kez değiştirildiği ve yeniden düzenlendiği de gözler önüne seriliyor.

Kuran ideolojik anlamda dünyanın en etkili metni olarak kabul ediliyor. Yine de bu kitabın birçok farklı yorumu mevcut. Peki Kuran gerçekte ne anlatıyor. Müslümanlar ve müslüman olmayanlar Kuranın tarihini ve verdiği mesajı ne kadar anlıyor. Bu sorunun daha büyük önem taşıdığı başka bir çağ hayal etmek gerçekten çok zor. İnanç uğruna toplu katliamların yapıldığı, terör ve şiddet doğumlarının olduğu, toplumsal çatışmalara ve ayrımcılığa yol açtığı bir dine sahipsek artık durup gerçekten de, kutsiyetlerimiz dahi hayatımızı işgal eden tüm ideolojileri sorgulamamız gerekiyor. Çünkü barış ve sevgi adına gönderildiğini dinler -bilhassa islam dini- günümüz dünyasında savaş, kıyım, şiddet, nefret ve ayrımcılıktan başka bir şey getirmiyor.





13 yorum :

İslam alemi, Kur'an'ı gerçek anlamda anlamaktan yoksun. Anlayanlar ne yazık ki çok az. Ku'an anlaşılması zor bir kitap değildir ancak onu zor eden; insanların bir birini desteklemeleri yani bireysel aklı, toplumsal hezeyana yeğ görmeleridir. Vahyin anlaşılması için ilk şartlar şunlardır; her tür dogma, yargı ve öğretileri bir kenara bırakın. 2- Kur'an'ı kendi dönemi içinde anlamaya çalışın. Bu iki şartı sağlamadığınız sürece, sadece anladığınızı sanırsınız ve ne yazık ki vahiy diyerek, ortak hezeyanları din diye kutsamaktan kendinizi alıkoyamazsınız. Şahsen ben, benim idrak ettiğim gerçekleri kalabalıklara ifşa etme fırsatım olsaydı, öldürülmeyi göze almam gerekirdi.

Kur'an nedir? İlk soru bu. Cevap; vahiy. Vahiy nedir? Yaratıcının sözü. Niçin insanlara söz söyledi? Cevap: eşya, tabiatından her nerede sapmış ve azıtmış ise ve doğrudan habersiz olanların oluşturduğu bir toplum ve çağdaşları içinde doğruların bulunmadığı yer ve zamanlar için, öğüt iner. Öğüdün amacı insanı tabiatına tekrar çekmektir. Kuş kuşça, ağaç ağaçça. Öyleyse insanda insanca olmak zorundadır. Vahiy, hint mantaralarının bir benzeri veya ritüellerin emredildiği sözlerden uzaktır.

keşke inan insanlarda dinini merak edip öğrense...faydalı paylaşım teşekkürler.

gerçek kuran, gerçek müslüman, gerçek fenerli-galatasaraylı, gerçek demokrasi, gerçek medya, gerçek yazar-çizer, gerçek demokrat, gerçek gerçek gerçek... halen GERÇEK İNSAN kavramı aranmıyor kimse tarafından... gerçi, bulununca yenebilecek RANT kalmaz.

Allah Bakidan rasullarini qaldirmish!

Inanın Allah ilə və rəsulları ilə Onun!

Kur´an´, Tevrat örnek alinarak sebsiz yere yazilmis zevksiz bir kitaptir.

Bilmiyorum...Kuranın değiştirilmiş olduğuna inanmak istemiyorum,ama değiştirildiyse de buna şaşırmayı anlamsız buluyorum...Bir yandan olabileceğini düşünürken,bir yandan dönen yada dönebilecek türlü olaylardan,karalamalardan,yaftalamalardan şüpheleniyorum.Dünya üzerinde gözümle gördüğüm hiç bir şeye saflığına itimat etmediğimden dolayıdır ki inanmıyorum...Bu sebeple gözümle görmediğim bir varlığa inanmak,bir nevi kendi üst bilincimde inancımla ilgili bir yine tamamen kendime ait bir ütopya yaratmak ve bu inancı burada kendi yöntemlerimle beslemek kesinlikle tüm dinlerin en saflaştırılmış hali gibi geliyor bana...

araştımalarda anladığım kadarıyla,emevi sultanı abdülmelik(705-715)zamanına kadar birleştirilmiş tek kuran yok.o zamana kadar gelen sultanlar(muaviye,yezit,mervan vs)kurana ilaveler yapmış olabilir.örnek:allah ve resulu(resululah vafat edince vekil olan sultan) ''savaşta ganimetlerin beşte birini alır,, ayetini delil gösterip ganimetin beşte birini alıyorlar.mülk sahibi allah ne yapsın ganimetin beşte birini? bunun gibi daha vs. vs.

Karşı görüşlerin üzerinde fazla durulmamış. Belgesel tarihsel süreçte Kuran'ı incelmeyi amaçlamış fakat tarihsel olarak öne sürülen veriler yetersiz. "Tarihi verilere göre" kalıbı sürekli kullanılmakta iken bu belgelerin hangi belgeler olduğu da net değil. Bilim insanları olarak danışılan kişiler müslüman din alimleri. Bu bağlamda objektif bir belgesel olduğunu düşünmüyorum.

Kuranda başörtüsü yoktur.Dinin kaynağı sadece Kuran oluncuya ve mezhepler kalkıncıya kadar bu farklılıklar,yobaz zihniyet ne yazık ki insanlar üzerinde egemen olmaya devam edecektir.

Yorum Gönder