WAKING LIFE izle

Hayata Uyanmak





Linklater’ın yarı kurgusal yarı dökümanter bir çoklu söyleşi olarak tanımlayabileceğimiz eseri ise, rüyaların meze olduğu bütün ana yollara dalıp çıkabilmeye gayret ediyor. Rüya istasyonundan yola çıkıp, nihilizm, varoluşçuluk gibi ara duraklarda da duran Waking Life, çok karakterli ve oldukça da konuşkan bir yapıya sahip. Bu yapı içerisinde herhangi bir arkadaş muhabbetinde ortaya savrulan alelade sorular da yer almakta, incelikli ve komplike bir şekilde rüyalar ve gerçeklik üzerine fikir yürütmeler de…

Her parçasını dolduran konuyu ve soruları özel olarak seçmiş olan Linklater, daha sonra Scanner Darkly’de de uyguladığı görsel tekniği ilk defa bu filmde denedi. Zira bu teknik hikaye anlatısı içerisinde adeta kendine has bir rol kapmaktan geri kalmıyor ve gerçeklik ile rüya alemi arasındaki çizgiyi oldukça kaypak kılıyor.

Varoluşçuluğun etrafında dolanıp duran bir sohbet. Arayışları her uyanıştan sonra devam ediyor. Ancak uyanılan hep başka bir rüya oluyor. Character ise gerçekliğe uyanmanın peşini bırakmıyor. Film baştan sona içerdiği sohbetlerde birçok alanda felsefi irdelemeler yapıyor. Ve sizin de bu sohbetlerden çeşitli çıkarımlar yapmanız mümkün.





2 yorum :

Sagol linkler icin. Iyi bir gezi oldu film.

Evet, film içerik ve çekim tekniği açısından sinema tarihinde önemli yere şimdiden sahip olmuş durumda. Bununla beraber blogda mevcut benzer beğenide film ve belgeselleri de bulabilirsiniz, sol taraftan ilgili linkleri tıklayarak. Ki arşivin sürekli yenilendiğini de gözardı etmemeniz önerilir.

Yorum Gönder